måndag 3 december 2007

Debatt om kräftor

Kräftorna är lika omtyckta som debatterade. Somliga anser att de är för många och att fisket borde släppas fritt. Men årets provfiske visar på en mer blygsam utveckling än vad många trodde.
Många anser att tillgången på kräftor i Vättern har ökat explosionsartat. Och även forskarna tror att det har tilltagit, men hur mycket är mer oklart. Det är snarare fisket än tillgången som har exploderat.
– Det ser varken ut att bli mer eller mindre än förra gången vi provfiskade 2003. Men vi får betänka att uttaget är betydligt större än då, säger Mikael Bergström som är fisketillsynsman.
Lite på östra sidan
– På ett eller ett par provfiskeområden har vi fått betydligt mindre än 2003. Och många fiskare säger att jämfört med i fjol är det avsevärt sämre i år, säger marinbiolog Johan Nilsson.
Han och Mikael Bergström provfiskar på uppdrag åt Fiskeriverket och länsstyrelserna runt Vättern.
Man har långt ifrån kommit fram till ett slutligt resultat. Men troligen har antalet kräftor ökat eftersom dess spridningsområde har blivit större än för några år sedan.
– De kommer förmodligen att sprida sig både naturligt och med människor. Det finns områden kvar som inte är besatta – jag tror inte att det är mättat, säger Johan Nilsson.
I år har provfiskarna dock inte hittat kräftor i nya områden i östra delen av Vättern, åtminstone inte så mycket som många trodde.
– Det enda som har ökat är Älvarumsviken vid Omberg. Det är stora kräftor, och det blir det ofta i början, säger Mikael Bergström.
Hotar inte rödingen
Det finns de som menar att det är kräftans fel att tillgången på flera fiskarter i Vättern har blivit sämre, då kräftor äter fiskens rom. De förespråkar därför att kräftfisket borde släppas fritt så att fisken kan återhämta sig.
Men efter att ha studerat rödingen kan man på Fiskeriverket inte se att kräftorna är huvudorsaken till minskningen på röding.
– Vi tror inte att närvaron av kräftor är något bekymmer. Det finns inget som tyder på en ansamling kräftor där rödingen finns. Rödingens problem startade långt innan kräftbeståndet tog fart, säger Alfred Sandström.
Fiskar äter kräftor
En liknande undersökning har gjorts i Örebro där man har konstaterat att kräftan inte påverkar beståndet av Öring i vattendrag, och i Skåne har Lundaforskare inte sett någon koppling mellan kräftor och minskade bestånd av lax.
Alfred Sandström lägger ändå in en brasklapp och påpekar att man inte har studerat några andra arter i Vättern.
– Stora mängder signalkräftor skulle kunna konkurera med fisken. Men det är inte studerat. Och dessutom är små kräftor käk för till exempel abborre och lake, säger Alfred Sandström.
Är kräftor gott?Exotisk upplevelse med kräftsafariMycket guld på Vätterns bottenKräftor kan mer än sörplas (Corren Mera-recept

Inga kommentarer: