Lukten av rå fisk kanske inte är så trevlig. Burar fulla av kräftor är desto trevligare. Corren följde med på kräftsafari, en upplevelse utöver det vanliga.
Vattnet stänker i ansiktet, fartvinden river i håret. Aktern på katamaranen Stigfjord trycks ner i vattnet och vattenkaskaderna blir meterhöga när Jan Larsson på Lemunda Fiske och Hantverk ökar farten till 22 knop och rundar Nordudde för att komma till rätt vatten.
Det glada gänget på sex personer i båten kommer från Sala. De är i Lemunda på kräftsafari för tredje gången, och de kan rutinerna. Sören Sjöberg tar några bitar rå lax från lådan, där flugorna gottar sig, och släpper i varje bur.
Vittjar morgonen därpå
Efter att de 30 burarna agnats ska de i böljan.
– Se till att de är stängda, burarna, ropar Jan från styrhytten till Dan Waller som står i fören och släpper i dem på lina med 10 meter mellan varje.
När burarna ligger tryggt på botten, brukar det vara dags att tuffa hemåt, öppna pilsnern, starta grillen och njuta av semestern. Till morgonen därpå, då det är dags att dra upp nattens skörd. Men för Correns skull görs ett undantag, och Stigfjord styr kosan lite längre bort för att hämta en lina burar som lagts i kvällen innan.
Fylls på snabbt
Dan hakar båtshaken i bojen och börjar dra. Det är tungt. Den första buren glider över kanten, och det är en riklig fångst. Och så fortsätter det.
– Jag tror det blir mer och mer för varje bur, kommenterar Bertil Waller.
Sören tar emot burarna och skakar ut kräftorna i en vit balja, som fylls på snabbt. Sen bär det av in mot land igen, och ljudet av ölburkar som knäcks hörs så fort besökarna står på bryggan.
"Minisemester"
Att åka från Sala, eller för den delen från Australien, och betala för att fiska kräftor, är för många inte främmande. Inte heller för det kräftälskande Salagänget.
– Det är annorlunda, det blir en minisemester och man kommer hemifrån. Det är lättare att koppla av om man inte är hemma, säger Vanja Waller.
– Det går inte att uppleva kräftfiske och få så här mycket någon annanstans. Ska man köpa svenska kräftor kostar det flera hundra kronor kilot, fortsätter hon.
Att slippa ordna själva verkar också vara en orsak till att kräftsafarin blivit så populär.
– Det är så bökigt. Nu slipper vi köpa bete, båten är färdigtankad, det är bara att åka ut, förklarar Dan.
måndag 3 december 2007
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar