Kräftskiva - kräftkalas, kräftrecept och bufferätter på längd och tvär
Fram med hattar, visblad och färgglada lyktor. Dags att koka kräftor. Grön dill, röda kräftor och gul ost är kräfskivans färger. Samlas och njut av sommarens ljumma augustikvällar.
Tidigare släpptes kräftfisket fritt en speciell dag i augusti.
Nu tar vi den, nu tar vi... massor av recept till kräftskivan.Den regeln är idag borta. Affärerna kan numera sälja kräftor hela året. Men traditionen med kräftskivor har vi tack och lov kvar.
Sätt smak på dina kräftor. Koka kräftor i kräftlag - hemmafiskade eller köpekräftor. Här är enkel kräftlag som sätter god smak på kräftor. Var dock försiktigare med saltet i lagen till köpta kräftor. Smaka på en kräftklo och avgör om dina kräftor är salta nog. Så här kokar du kräftlag - koka kräftorKräftlag till 2 kilo kräftor. Räkna med ett halvt kilo kräftor per portion. Kräftlagen är alltså för 4 portioner. Använd kokta eller koka kräftorna i lagen. Skölj kräftorna ordentligt innan kokning. Se till så att all smuts är borta. De ska helst vara sumpade minst över natten.Kräftlag till 2 kilo kräftorca 20 dillkronor 1 flaska porter1 dl salt3 msk socker 3 l vatten Koka upp dill, porter, salt, socker och vatten i en stor kastrull och låt koka några minuter och sedan sjuda.I en annan kastrull kokar du upp bara vatten. I denna kokar du hastigt de okokta kräftorna, några i taget,ca 8-10 st, börja med de största, någon halvminut tills de skiftat färg sedan för du över dem till den riktiga kräftlagen där de får sjuda. När alla kräftor är i lagen låter du kräftorna sjuda i ytterliggare 5 minuter, skumma med en slev. Ta av från värmen och låt svalna. Ha inte i några fingrar eller liknande i lagen för att undvika bakterier. När kräftorna i lagen svalnat förs de över till kylen, förslagsvis i en passande bunke. Se till att alla kräftor ligger under lagen. Lägg eventuellt på mer dillkronor upp och ner i bunken och låt stå över natten. Redan kokta kräftor läggs i kall lag i kylen över natten, förslagsvis med nya dillkronor också. När du lägger upp kräftorna och serverar med ost, bröd, öl och snaps så garnera gärna med nya dillkronor. Vad gäller redan kokta kräftor så behöver du inte ha så mycket salt i lagen då köpta kokta kräftor redan brukar vara väl salta.
Kräftmajonnäs och tillbehör
Egen enkel kräftlag sätter piff på kräftorna. Akta så det inte blir för salt bara. Ibland är en del köpekräftor redan salta. Själv brukar jag spara ihop ett gäng stjärtar till en macka. Idag kan man fuska och köpa stjärtar i lag. Gott är att smaksätta majonnäsen med vitlök och cayenne samt toppa med en bit rökt eller gravad lax. Sedan är det bara att njuta med bordsgrannarnas avundsjuka blick.
Enkla och mättande tillbehör går alltid åt. För speciellt mättande är kräftor inte. Bröd och ost är självklara. Smaksätt din egen brännvinsost eller gör en potkäs av ostbitar. Knäckebröd kan du fräscha upp och göra extra knaprigt genom att rosta några minuter i ugnen. Låt det sedan svalna. Mjukt nybakt bröd är alltid gott. Forma gärna limpan med klor till ett kräftbröd. Av samma deg kan du också göra fyllda bröd. Paj är en klassiker på kräftbordet. Här en ren ostpaj med förslag till variationer. Passar också till nattamat.
Den andra torsdagen varje augusti är det traditionsenligt kräftpremiär. De flesta firar likadant från år till år. Medan andra provar nytt. Traditionen bjuder "bara" på hårdost, knäckebröd och snaps. Och så kräftor förstås. Själv har jag alltid svårt att äta mig mätt. Därför brukar jag göra lite annat gottis. Man kan börja med lite matiga snittar och en fördrink. Kanske en förrätt. Ett rejält nybakt bröd stillar den värsta hungern. Formad som en jättekräfta blir det ett skådebröd, som garanterat höjer stämningen. Sedan något att äta vid sidan av kräftorna. Ofta är det knytis, då är en gratängform smidig. När sista klon är knäckt och sistan försvunnit i gommen är det på svenskt manér kaffedags. Och många behöver något sött för att piggna till efter allt sörplande - en stor bit kaka eller tårta.
Barnmat till kräftkalasetMen vi har glömt nåt: barnen, som bara jagar varandra med kräftorna. Till dem har jag en riktig festrätt: Falukorv Thermidor, egentligen vanlig ugnsbakad falukorv med alla tillbehör: ketchup, senap, bostongurka och mos. Vad kan de mer begära? Mycket antagligen, men prova med glass. Nattamat och vickning till kräftskivanTiden går snabbt när man har roligt. Planerar man att hålla på länge så är det gott med nattamat. Efterfest med köttbullar, prinskorv, knäcke och en Janssons frestelse kan då vara uppskattat. Ta vara på smaken i kräftskalen till exempelvis kräftsoppa På restaurang tas det mesta om hand. Fiskben, paryrer (det man putsar bort från kött), grönsaksrens, persilje- och dillstjälkar och framförallt hummer-, räk- och kräftskal. Här är det smaken man vill åt och själva skalen silas bort. På kräftskivan slänger de flesta sina kräftskal. Det är ok, om man inte har användning för 20 liter kräftsås förstås. Men jag vill ändå rekommendera att spara några skal (ex. att ha i frysen) om man vill koka fond, sås eller soppa (recept på kräftsoppa).
lördag 1 december 2007
Kräftskiva hela året
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar