(1) Börja med 1,5 liter vatten i grytan, (använd 12–15 liters kokkärl). Ta sedan 1 liter vatten till varje tjog (20 st) kräftor. OBS! Vid varje kok rekommenderas max 5 tjog.
(2) Rör ned 30–35 gram grovt salt (havssalt) per liter vatten samt 1 sockerbit till varje tjog kräftor.
(3) Använd 3–5 dillstjälkar med kronor per tjog kräftor. Dillkronorna avskiljes från stjälkarna, som krossas en aning med mortel eller liknande och sedan klipps i 4–5 cm långa bitar. Lägg bitarna i vattnet under uppkoket.
(4) Placera kräftorna under rinnande vatten (de bör ha varit sumpade i ett dygn). Några minuter innan vattnet kokar upp tas kräftorna upp ur vattnet. Avlägsna det mesta av sköljvattnet.
(5) När vattnet kokat upp ordentligt, tag 8–12 kräftor i ett durkslag och lägg dem i det kokande vattnet (börja med de största). Lägg sedan i nya omgångar med kräftor. Kontrollera att alla ligger under vatten. Lägg därefter dillkronorna över kräftorna (med kronorna nedåt). OBS! Använd ej locket vid kokning och avkylning.
(6) Låt sjuda (vattnet ska inte koka) i 10 minuter. Skum på vattnet tas bort med sked. Efter 10 minuter, ställ ut kokkärlet för avkylning. Börja avkylningen med en flaska lättöl. OBS! Rör ej spadet med händerna, då finns ökad risk för bakterietillväxt.
(7) När lagen har svalnat är det hög tid att servera. Smaklig spis!
måndag 3 december 2007
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
Hej Svenska kräftor, Er mail verkar inte fungera så skriver här istället!
------
Jag var inne på bloggen http://svenskakraftor.blogspot.com/, verkligen kul sajt för oss kräftfiskeintresserade, samt även att ni refererade till vårt kräftrecept.
Sedan storsatsningen förra året på ny hemsida och marknadsföringsmaterial har vi fortsatt med en TV-kanal på Youtube där konsten att koka kräftor dammats av ordentligt med instruktionsvideo som Ni mer än gärna får lägga ut här på Er blogg.
Vi har även instruktionsvideos för kräftfiske på långrev, icke-produktorienterade inspirationsvideos och en del annat utlagt på TrappyTV (kräftfiskekanalen). Det vore verkligen roligt om ni lade upp de filmer ni tycker passar på Er sida för att sprida ordet om det traditionella kräftfisket i allmänhet och om konsten att koka kräftor. Senare in i säsongen kommer även konsten att äta kräftor läggas ut.
Alla videos, inklusive instruktionsvideon för kräftkoket finns i vår filmbank inklusive förklaring för hur man bäddar in dem på sin egen sajt:
http://www.trappy.com/aterforsaljare/filmbank/
MVH
Stefan, Webbansvarig
Smålandsmjärden AB
Skicka en kommentar